standardy dla GUI aplikacji webowych

standardy dla GUI aplikacji webowych

Postprzez lukasz123 w Czw Lut 19, 2009 1:29 pm

hej, mam do Was pytanko zbieram materiały odnośnie standardów GUI, chodzi o aplikacje webowe
potrzebne mi to będzie do zrobienia scenariusza testowego:) może macie jakieś informacje na ten temat?
lukasz123

Dołączenie: Pon Sie 11, 2008 10:14 am

Re: standardy dla GUI aplikacji webowych

Postprzez kaki w Czw Lut 19, 2009 1:33 pm

A co dokładniej? Zgodność z W3C, czy usability i ergonomia?
kaki

Dołączenie: Pon Mar 19, 2007 10:02 am

Postprzez lukasz123 w Czw Lut 19, 2009 1:36 pm

raczej chodzi o ergonomie i użyteczność:)
lukasz123

Postprzez agata.szybowska w Czw Lut 19, 2009 10:42 pm

Widziałam kiedyś fajną zagraniczną stronę z takimi standardami.
Opisane co gdzie i dlaczego powinno być, genialne. Kompletnie nie pamiętam adresu, ale zagaiłam do osoby, od której to dostałam, więc postaram się dostarczyć na dniach.
agata.szybowska
Site Admin

Dołączenie: Pią Sie 17, 2007 9:17 am
Miejscowość: Warszawa

Postprzez lukasz123 w Czw Lut 19, 2009 11:05 pm

o fajnie by bylo:)
lukasz123

Postprzez agata.szybowska w Sob Lut 21, 2009 12:39 am

Udało się :)
Wydawało mi się, że więcej tam tego było, ale może przyda się i to.

Strona główna: http://www.ssw.com.au/ssw/standards/Default.aspx
Jest jeden artykuł dotyczące stricte UI aplikacji, i cała kategoria poświęcona stronom internetowym, w tym navigation, layout, graphics. Do aplikacji webowych może się przydać. Powodzenia.

Edit: Jak tak patrzę na tą stronę, to myślę, że zdecydowanie było tego więcej, bo pamiętam przekopywanie się przez mnóstwo artykułów. Widać się przebudowali, nad czym ubolewam, bo w tym artykule o UI jest zdecydowanie mało informacji. Jest to w sumie strona jakiejś firmy, pewnie zdecydowali, że jednak nie należy zbyt obficie dzielić się wiedzą :)
agata.szybowska
Site Admin

Dołączenie: Pią Sie 17, 2007 9:17 am
Miejscowość: Warszawa

Postprzez lukasz123 w Sob Lut 21, 2009 5:06 pm

dzieki wielkie napewno cos mi sie z tego przyda :)
lukasz123

Postprzez satos w Sob Lut 21, 2009 8:11 pm

Co to będzie za scenariusz, jesli mozna spytac ?
Scenariusz testów użyteczności ? Pewnie w formie jakiejś listy kontrolnej, prawda ?

Wydaje sie szczegolnie sensowne w przypadku testow stron internetowych albo aplikacji webowych, które mają wielu użytkowników....

/satos
satos

Dołączenie: Czw Cze 02, 2005 4:55 pm

Postprzez lukasz123 w Nie Lut 22, 2009 7:28 pm

jeszcze sie nie zastanawialem jaką forme bedzie mial scenariusz ale najlepiej bedzie chyba zrobić taką liste kontrolną:)
a masz moze jakies materialy na ten temat?
lukasz123

Postprzez satos w Nie Lut 22, 2009 7:59 pm

lukasz123 napisał(a):jeszcze sie nie zastanawialem jaką forme bedzie mial scenariusz ale najlepiej bedzie chyba zrobić taką liste kontrolną:)
a masz moze jakies materialy na ten temat?

Kiedys przygotowywalem koncepcje takich testow.
Duzo materialow chyba jest (bylo) na http://www.stickyminds.com/.

Planowalem jakis rodzaj listy kontrolnej - jednakze nic z tego nie wyszlo....
(projekt nie doszedl do skutku)

/satos
satos

Postprzez satos w Wto Kwi 06, 2010 5:22 pm

Temat z 2005 roku, ale na pewno wciaz aktualny :)

Czy spotkaliście się z testami użytecznosci sformalizowanymi chociaz na tyle, ze nie bylo to zwykle zglaszanie uwag przez testera, "ktoremu sie wydawalo, ze jakies kontrolki sa malo intuicyjne" ? ;)

Chodzi mi zarówno o testy użyteczności (usability) jak i dostępności (accessibility: dla osób niepełnosprawnych i starszych).

Są na przykład takie standardy i wytyczne (spotkaliscie sie z ich uzywaniem?):
- W3C WAI
- PAS 78
- UWEM - Unified Web Evaluation Methodology.
- Sekcja 508 (US: prawne, Rehabilitation Act)
- ISO 9241
- ISO 25062:2006 (Software engineering -- Software product Quality Requirements and Evaluation (SQuaRE) -- Common Industry Format (CIF) for usability test reports)

Spotkaliscie sie z takimi testami :?:
Jezeli nie spotkaliscie sie, czy nie dziwi to was, ze tego nie ma w Polsce (lub jest tak mało).
Czy nie uwazacie, ze powinno być :?:
satos

Postprzez kaki w Śro Kwi 07, 2010 8:11 pm

Satos,
Ogólnie całe to zamiesznie z niepełnosprawnymi i usability zrobiło się duże, ze względu na polityke zagranicznych firm. I tendencję do pokazanie że jesteśmy cool i nikogo nie dyskryminujemy. w tych firmach czymś taki zajmuje się UCD - User Centered Design zespół. Oni robią przepływy, szablony, komunikaty, okna dialogowe itd. Jedyne co testerzy zgłaszają to problemy z testowalnością dostarczonych rozwiązań/kodu html i ewentualne błędy w przepływie typu "jeżeli ja tego nie rozumiem i szukam linku przez 5 minut, to jak mają to znaleźć ci biedni userzy" :) Najważniejsze jest, żeby strona/aplikacja była intuicyjna dla każdego. "Don't make me thing". Czasem UCD zagania się w ślepy zaułek i tworzeniu tej intuicyjności wykorzystują opatentowane rozwiązania takie jak Amazon one click order czy lśniące i wypukłe ikony Apple. BTW seria pozwów sądowych nadciąga. :)
Z osobistego doświadczenia moge Ci powiedzieć, że UCD czasem jest rozdmuchane i w tym swoim dobieraniu kolorów przez 4 dni potrafią wyskoczyć z takim, który może i dla Daltonisty jest wyraźny, ale za to dla większośc osób widzi, że na każdym ekranie i rzutniku jest wyświetlany inaczej. Kiedyś mieliśmy też dyskusje przez 1h nad tym, że nie ma takiego koloru jak łososiowy pomarańcz (salmon orange). Na szczęście Wikipedia rozstrzygnęła ten spór :mrgreen:

Podsumowując zalecam ostrożność i przymknięcie oka na praktyki UCD. Co do testów pod względem standardów nie mam doświadczenia. Póki co nikt tego nie wymaga.
kaki

Postprzez satos w Wto Kwi 13, 2010 1:38 pm

Dzięki za odpowiedź!

Czy znacie może jakieś ciekawe i godne polecenia publikacje związane z tym tematem?
Powiedzmy, że coś w stylu książki "Don't make me think" (http://merlin.pl/Nie-kaz-mi-myslec-O-zy ... 45520.html).

Oczywiście umiem uzywać google'a. Chodzi mi raczej o osobiste doswiadczenia :)
satos

Postprzez streser w Wto Kwi 20, 2010 9:17 pm

Osobiście polecam:

Projektowanie stron WWW. Użyteczność w praktyce
Autorzy: Marek Kasperski, Anna Boguska-Torbicz

http://helion.pl/ksiazki/projektowanie_ ... wwprot.htm
"Testowanie oprogramowania może jedynie wykazać, że zawiera ono wady.
Nie jest w stanie zapewnić że jest ich pozbawione..."
http://blog.testowka.pl
streser

Dołączenie: Pią Wrz 19, 2008 9:05 am

Postprzez kaki w Pią Kwi 23, 2010 3:58 pm

Designing for Interaction: Creating Smart Applications and Clever Devices (Paperback)
http://www.amazon.com/Designing-Interaction-Creating-Applications-Devices/dp/0321432061/ref=wl_it_dp_o?ie=UTF8&coliid=I11U8YQ1ZOV28Z&colid=2YBEWZ0XKVBZ4

Subject To Change: Creating Great Products & Services for an Uncertain World: Adaptive Path on Design (Hardcover)
http://www.amazon.com/Subject-Change-Creating-Products-Uncertain/dp/0596516835/ref=wl_it_dp_o?ie=UTF8&coliid=I3E4ZA5DLH3H09&colid=2YBEWZ0XKVBZ4
kaki

Powróć do Testowanie - ogólne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość