Egzamin ISTQB Advanced Level

Re: Egzamin ISTQB Advanced Level

Postprzez satos w Pon Lut 23, 2009 10:33 pm

goro napisał(a):mam za soba zdane egzaminy z pelnego poziomu ISTQB Advance i zarowno w mojej opinii jak i grupy z ktora przyszlo mi zdawac te egzaminy, egzamin na Test Managera byl najprostszym do zdania. co wiecej, uwazam ze cala wiedza ku temu by bez problemow poradzic sobie z tym egzaminem jest w sylabusie i robienie szkolenia uwazam za strate kasy. za to o wiele bardziej oplaca sie zrobic szkolenie na Functional Testera (Test Analyst) lub/oraz Technical Tester (Technical Test Analyst), bo tam pomoc doswiadczonego instruktora jest wrecz nieoceniona szczegolnie w przypadku roznorakich cwiczen praktycznych (ktorych jest potem masa na egzaminie).

Mozesz napisac jak wyglada egzamin ?
Czy jest to podobny test jak dla poziomu podstawowego ?

Zastanawialem sie czy nie sprobowac podejsc do egzaminu po samodzielnej nauce na podstawie sylabusa i moze jakiejs ksiazki w stylu:

Software Testing Practice: Test Management: A Study Guide for the Certified Tester Exam ISTQB Advanced Level
Advanced Software Testing - Vol. 1: Guide to the ISTQB Advanced Certification as an Advanced Test Analyst
Advanced Software Testing - Vol. 2: Guide to the ISTQB Advanced Certification as an Advanced Test Manager

http://www.amazon.com/Software-Testing- ... 248&sr=8-1
http://www.amazon.com/Advanced-Software ... pd_sim_b_5
http://www.amazon.com/Advanced-Software ... 835&sr=1-4

/satos

PS
Mozesz napisac kto prowadzil ?
(w sumie nazwisko prowadzacego jest wazniejsze niz firma)
satos

Dołączenie: Czw Cze 02, 2005 4:55 pm

Postprzez goro w Wto Lut 24, 2009 11:16 am

satos napisał(a):Mozesz napisac jak wyglada egzamin ?

Tak, zasada jest ta sama tylko pytania sa bardziej szczegolowe chociaz pojawiaja sie rowniez proste pytania z zakresu Foundation Level.
satos napisał(a):Zastanawialem sie czy nie sprobowac podejsc do egzaminu po samodzielnej nauce na podstawie sylabusa i moze jakiejs ksiazki w stylu

Do Test Managera spokojnie mozna podejsc z wiedza wyciagnieta tylko z syllabusa. Zdanie pozostalych certyfikatow zalezy od tego jak dobre znajdziesz wytlumaczenie cwiczen praktycznych - imho tutaj kurs moze byc nieodzowny bo nie wszystko jest wytlumaczone w syllabusie a cwiczen na egzaminie jest mnostwo i potrafia byc niezle pokrecone (szczegolnie w przypadku Technical Test Analyst). Przy Functional Tester warto skupic sie rowniez solidnie na rozdziale dotyczacym Reviews.
satos napisał(a):PS. Mozesz napisac kto prowadzil ?

Pan Bogdan Bereza-Jarocinski (ETC Bettersoftware).
goro

Dołączenie: Czw Lis 08, 2007 1:34 pm
Miejscowość: krk

Postprzez satos w Wto Lut 24, 2009 3:21 pm

goro napisał(a):
satos napisał(a):Mozesz napisac jak wyglada egzamin ?

Tak, zasada jest ta sama tylko pytania sa bardziej szczegolowe chociaz pojawiaja sie rowniez proste pytania z zakresu Foundation Level.
[...]

Wielkie dzieki!
Egzaminy, ktore kiedys robil ISEB byly chyba opisowe co dosc skutecznie zniechecalo mnie do proby podejscia....
(zdecydowanie wole test, nawet tak pokrecony jak byl w ISEB Foundation)

/satos
satos

Postprzez satos w Śro Mar 11, 2009 5:15 pm

goro napisał(a):
satos napisał(a):PS. Mozesz napisac kto prowadzil ?

Pan Bogdan Bereza-Jarocinski (ETC Bettersoftware).

Moglbys napisac jak oceniasz prowadzacego?
Chodzi mi o skutecznosc w przygotowaniu do tych egzaminów.

Wiedza wiedzą, ale przede wszystkim chciałbym zdać ten egzamin.

PS
Gdzie mozna znalezc takie rzeczy jak:
1) przykładowe zestawy pytań
2) % zdawalności ?
satos

Postprzez sokol w Sob Mar 14, 2009 6:30 am

Ostatnimi czasy się załamałem.
Odkąd zrobiłem FL miałem ogromne parcie na AL, ale ostatnio usłyszałem jaką to wiedzę ma się po FL - i niestety posiadanie tegoż certyfikatu nie gwarantuje, że człowiek ma wiedzę. Mi przyszło bardzo łatwo zdać ten certyfikat, mimo iż powtarzano mi, że najtrudniej jest testerom z doświadczeniem.

Mam tylko nadzieje że na AL jest o wiele trudniej i faktycznie człowiek po AL nie będzie gadał głupot - ale jak słysze, że zdanie na mangera AL jest w zasadzie takie samo jak na FL - to chyba mi sie odechciewa płacić pieniądze za kawałem papieru, który nic mi nie da. Może warto pomyśleć o tym żeby jednak certyfikat stał sie chociaz trochę bardziej prestiżowy. Mam wrażenie że teraz nikt juz nie zwraca na to uwagi, a kiedyś dużo sie mówilo o tym żeby dać poczucie wartości mającym certyfikat testera. Szkoda.
sokol

Dołączenie: Pon Kwi 14, 2008 9:44 am

Postprzez edytab w Śro Maj 13, 2009 3:50 pm

Chciałabym umieścić sprostowanie co do informacji na rynku, że Software-Konferencje ( SQAM) nie posiada akredytowanych materiałów na podwyższony poziom Advanced Test Managera. Zapewniam, że firma Software-Konferencje posiada akredytowane materiały na ISTQB Advanced i od września zaprasza na szkolenie z Advanced Test Managera.
edytab

Dołączenie: Śro Sty 14, 2009 3:38 pm

Postprzez edytab w Śro Sie 05, 2009 3:53 pm

Zapraszam na szkolenie z Test Managera - ISTQB Advanced 14-16 września, 5-6 października

Szczegółowe informacje http://www.sqam.org

Zapraszam,
Edyta Bieńko
edytab

Postprzez edytab w Czw Lut 04, 2010 1:52 pm

Zapraszam na szkolenia oraz egzaminy ISTQB Advanced:

Advanced Level Test Manager - ISTQB Advanced
29-31 marca, 12-13 kwietnia 2010r., Warszawa, 8-10, 18-19 marca 2010r. Wrocław
http://sqam.org/wydarzenia/268-Advanced_Level_Test

Advanced Functional Test Analyst - ISTQB Advanced
10-12 maja, 20-21 maja 2010r., Warszawa; 10-12 maja, 20-21 maja 2010r. Wrocław
http://sqam.org/wydarzenia/307-Advanced_Functional_Test

Advanced Technical Test Analyst - ISTQB Advanced
22-24 lutego, 4-5 marca 2010r., Warszawa; 12-14 kwietnia, 22-23 kwietnia 2010r. Wrocław
http://sqam.org/wydarzenia/308-Advanced_Technical_Test
edytab

Postprzez JoannaKonopka w Czw Lip 22, 2010 9:20 am

Zapraszam do SW Konferencje na "Cykl szkoleń na międzynarodowy certyfikat ISEB/ISTQB":
I moduł
Podstawy Testowania Oprogramowania – 28-30 lipca 2010, Warszawa– 2190 PLN/os
Specjalna wakacyjna oferta cenowa dla firm szkolenia „Podstawy testowania oprogramowania (ISTQB)”:
„w pakiecie taniej”:
*2 osoby z firmy- 2210 PLN
*3 osoby z firmy- 2600 PLN

II moduł
ISTQB Advanced – szkolenie ogólne: 13-14 wrzesień ; 8-9 listopad, miejsce do ustalenia– 2000 PLN/os
III moduł:
ISTQB Advanced- szkolenia specjalistyczne:
*Test Manager: 27-29 wrzesień ; 22-24 listopad, miejsce do ustalenia – 2500 PLN/os
*Test Analyst: 25-27 październik: 13-15 grudzień, miejsce do ustalenia– 2500 PLN/os
*Technical Test Analystt: 11-13 październik ; 6-8 grudzień, miejsce do ustalenia– 2500 PLN/os
Całkowity koszt ścieżki certyfikacyjnej (ISTQB Podstawy + wszystkie specjalności ISTQB Advanced):11690 PLN/os
Promocja!!! Koszt ścieżki z wszystkimi specjalnościami w pakiecie (rejestracja od razu na całą ścieżkę):10000 PLN/os
Całkowity koszt ścieżki certyfikacyjnej z wybraną jedną specjalnością (ISTQB Podstawy + ISTQB Advanced + jedno szkolenie specjalistyczne): 6690 PLN/os
Promocja!!! Koszt ścieżki z jedną specjalnością w pakiecie (rejestracja od razu na całą ścieżkę): 4900 PLN/os

Zarządzanie wymaganiami na oprogramowanie z wykorzystaniem przypadków użycia
25-27 sierpnia 2010 Warszawa,
Koszt szkolenia: 2500 PLN/ osoba
Rejestracja do 6 sierpnia: 2000 PLN/osoba

Projektowanie systemów informatycznych
6-7 wrzesień 2010 Warszawa
Koszt szkolenia: 2500 PLN/osoba
Rejestracja na szkolenie do 15 sierpnia 2010 : koszt 2000 PLN/osoba

Wszystkie dodatkowe informacje na stronie http://www.sqam.org

Wszystkich zainteresowanych zapraszam
Joanna Konopka
joanna.konopka@software.com.pl
JoannaKonopka

Dołączenie: Wto Lip 20, 2010 12:44 pm

Poprzednia

Powróć do Szkolenia, konferencje, spotkania

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość